Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2021 17:02 - skok-na-bezraboticata-v-golemite-gradove.477717
Автор: toshelina Категория: Други   
Прочетен: 141 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 25.01.2021 17:03


 Огромният скок на безработицата е в големите градове.

Без мерките на държавата щяхме да стигнем 18%, ако не и повече, безработица, нещо, което е направо много страшно, коментира Георги К. Първанов, специалист по човешки ресурси и член на борда на Българската асоциация за наемане на хора, пред БНР.


2020 година завършила с 6.7% безработица
По думите му годината започна доста негативно. През първата седмица на януари добавихме 15 хиляди нови безработни, изтъкна Първанов. Той цитира официална статистика, според която за почти година от началото на пандемията загубата на работни места възлиза на 150 хиляди.
"Според мен реалната цифра е около 200 хиляди. По мои сметки може би сме на около 12-13% безработица", посочи специалистът.

Според него дори да се случи отварянето, което очакваме, то няма да доведе до бърз ръст на заетостта.

"Хората няма да посещават особено често в началото нито моловете, нито фитнесите, нито ресторантните и много бизнеси, които на ръба са оцелявали и са си правели сметка, че ще се възстановят бързо, също могат да бъдат загубени", смята Първано

Бизнесите, които оцеляват и бързо са се преориентирали в новата среда, са свързани с онлайн сферата, медицината и фармацията, IT индустрията.

"Виждаме криза, каквато не сме свикнали. Ще трябва да се пренапишат учебници по икономика. В криза би трябвало борсите да са надолу, имотите, а те са нагоре. Много странно е това, което се случва", обобщи специалистът.




Тагове:   безработица,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив
Блогрол